Nunta la greci - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Nunta la greci

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Nunta la greci

Traditia căsătoriei în Grecia antică

Miresele din Grecia antica purtau voaluri de nuntă tradiţională din culorile galben sau roşu, care reprezentau focul. Aceste voaluri viu colorate trebuiau sa protejeze mireasa de spiritele rele şi de demoni.

În Grecia antică, diamantele au fost considerate daruri ale zeilor şi se credea că un diamant reflecta flăcările dragostei.
O mireasă din Grecia poate manca o bucată de zahăr în ziua nunţii ei pentru a se asigura ea are o viaţă dulce, sau ea ar putea avea la ea iederă ca un simbol al iubirii fără sfârşit.

Traditii de nunta Ortodoxă Greacă

O nuntă tradiţională Ortodoxă Greacă include celebrarea angajamentului formal.
În ziua ceremoniei de nuntă greacă, mirele cere tatălui miresei mâna fiicei sale în căsătorie. Cavalerul de onoare al mirelui apoi însoţeşte cuplu la biserică pentru a fi căsătorit.

Cavalerul de onoare împreună cu preotul se ocupă de ceremonie. El pune coroane de aur sau coronite realizate din flori de portocali pe capul mirelui si al miresei. Aceste coroane sau coronite sunt legate cu o panglică de mătase. Pentru restul zilei nunţii lor tinerii casatoriti sunt tratati ca un rege şi o regina.

Festivităţi de nunta
Recepţia tradiţionala greceasca de nuntă este de obicei o petrecere uriaşă şi poate dura toata noaptea. Este o noapte in care se bea mult vin, se mananca diferite feluri de mancare, se canta si se danseaza. Veselia si petrecerea sunt pigmentate cu banii dati muzicantilor. mai multe detalii[1]


Traditii grecesti

Nunta a la grec
Zorba grecul, tzatziki, ouzo… toate acestea duc cu gandul la un singur lucru: Grecia. Un pamant binecuvantat, plin de obiceiuri atat stravechi, cat si moderne. Ziua cea mai importanta din viata unui grec, ziua nuntii, nu poate fi valorificata decat conferindu-i-se elemente cat mai diversificate. Cu o puternica amprenta crestina, iata cum arata o nunta greceasca...

Traditia spune ca patru zile si patru nopti se petrece la o nunta greceasca. In zilele de azi, aceasta are loc intr-o zi de duminica, spre sfarsitul toamnei, imediat dupa ce au fost culesi maslinii. Preferabil, este prima duminica dupa ce a fost luna plina.

Ganduri bune la casa miresei

Ritualul casatoriei incepe de la casa miresei, unde mirele vine alaturi de cavalerul de onoare, numit koumbaros. La fel este denumit si nasul, acest cuvant facand referire la o persoana foarte apropiata. Acum se aduna si prietenii miresei, care ii ureaza toate gandurile bune, pe care fata le primeste afectata si cu sfiosenie. De aici porneste si vorba specific greceasca, anume „sa fii sfioasa precum o mireasa”.

Pantofii miresei, oferiti de mire

Se considera ghinion daca mirele isi vede viitoarea sotie in rochie de mireasa, inainte de aceasta zi. Mirelui i se da un pahar de vin, o felie de tort in forma inelara si o lingura. Dupa ce bea bautura, viitorul sot introduce in pahar cateva monede, iar lingura, impreuna cu jumatate din felia de tort, le ofera cavalerului, care apoi i le da miresei a doua zi dimineata. Tot cavalerul de onoare ii pune miresei pantofii in picioare, pantofi oferiti de mire. Tatal fetei isi da binecuvantarea, dupa care koumbaros conduce cuplul spre biserica. Acesta are un rol foarte important in ceremonie, avand grija ca totul sa decurga cum trebuie.

De bunavoie si nesiliti de nimeni

Ceremonia este alcatuita din doua parti: logodna si cununia propriu-zisa. Fiind un popor foarte credincios, grecii valorifica acest eveniment din viata lor, punand accentul pe libertatea fiecaruia de a alege. De aceea, preotul ii intreaba pe miri, inainte de a ajunge in fata altarului, daca au venit la cununie de bunavoie si daca nici unul dintre ei nu este promis altei persoane. Acest lucru arata si integritatea specifica acestei natii.

Cununi din flori de portocal

Ajunsi in fata altarului, nasul il ajuta pe preot sa puna cununile mirilor pe cap. Aceste cununi sunt de obicei albe sau aurii si sunt facute din flori de portocali sau crengute de vita de vie, invelite in hartie argintie sau aurie. Acestea simbolizeaza faptul ca mariajul este unul nobil, iar cuplul este vazut ca un rege si o regina. Ei vor intemeia impreuna o noua familie, asemenea unei dinastii. Dupa accea, se inconjoara masa cununiei de trei ori, in timp ce preotul binecuvanteaza cuplul prin cantari in greaca veche. Numarul trei simbolizeaza Trinitatea si se regaseste pe tot parcursul slujbei.

Primul sarut, la nunta

Traditia este ca mireasa sa poarte verigheta pe mana stanga pana la inceperea slujbei, dupa care sa o mute pe mana dreapta, mana ce reprezinta bunastarea. La incheierea slujbei, mirele primeste prima sarutare din partea actualei lui sotii.
De la biserica se merge inapoi acasa la mireasa, mama ei intampinandu-i pe miri cu o paine, pe care o pune deasupra capetelor lor. Apoi, toti se indreapta spre locatia unde se va desfasura petrecerea si unde grecii isi arata talentul innascut in materie de distractie. Mult dans, muzica si pahare sparte peste umarul stang, special, pentru a alunga ghinionul. Invitatilor li se ofera la plecare bomboane din migdale, invelite in ciocolata alba si infasurate intr-o tesatura specifica.

Naiada primaverii

A doua zi, dupa nunta, are loc obiceiul cunoscut sub denumirea de „Naiada primaverii”. Mireasa lasa sa-i alunece dintre buze o moneda, care cade intr-o fantana. Apoi, ea isi umple din aceasta apa ulciorul. Revenind acasa, sotia ii toarna putina apa peste maini barbatului ei, pentru ca acesta sa aduca cat mai multi bani in casa, totodata el oferindu-i in schimb un cadou.

Specific grecesc

Pentru a avea o casnicie “dulce”, miresele isi strecoara un cubulet de zahar in manusa, in ziua nuntii. In antichitate, viitoarele sotii purtau adesea iedera la ele, ca insemn al dragostei eterne. Cavalerul de onoare sau nasul trebuie sa fie neaparat de religie ortodoxa.

Schimbarea voalului

Mireasa trebuie sa poarte un val pe fata pe tot parcursul desfasurarii evenimentului. In timpul petrecerii, pe ritmuri de dans, femeile ii ridica valul si il inlocuiesc cu o „babushka”. Acest ritual simbolizeaza transformarea miresei din fata in femeie. De asemenea, de aici a pornit si traditia internationala ca mireasa sa poarte voal in ziua nuntii.


Petale de trandafiri si migdale invelite in zahar

In unele zone, invitatii trebuie sa poarte un talisman specific, ce are forma unui ochi mic, despre care se spune ca ii protejeaza de ghinion. O alta traditie populara este leganatul copiilor in patul matrimonial. Prietenii si familia isi rostogosesc usor bebelusii dintr-o parte in alta a acestuia. Totodata, sunt presarate petale de trandafir, monede si migdale invelite in zahar, numite koufetta, pentru a aduce fertilitate si prosperitate cuplului. Mirii nu au parte de luna de miere. mai mult despre[2]

Unelte personale