Marturii - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Marturii

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Marturii tip saculet

Cuprins

Traditia marturiilor de nunta

Există o veche tradiţie în zona ţărilor mediteraneene şi a celor din Europa Centrală, de a oferi un mic cadou fiecărei familii sau persoane care este invitată la recepţii pentru ocazii speciale, cum ar fi nunţi, botezuri, aniversări, comuniuni sau terminarea studiilor. Tradiţia spune că aceste mici cadouri –„bomboniere” în limba italiană şi adoptate la noi ca „mărturii” –, având în compoziţie obligatoriu bomboane dulci (de regulă migdale glazurate, folosite încă din Evul Mediu) erau oferite familiei sau prietenilor în semn de recunostinţă pentru sprijinul şi susţinerea lor. În plus, mărturiile se trimiteau şi persoanelor care se aflau în imposibilitatea de a participa la festivităţi, dar care oferiseră, la rândul lor, un cadou. Ele au, deci, dublu rol, acela de a spune într-un mod simbolic „Mulţumesc”, dar şi ca suvenir de la festivitatea respectivă. mai mult despre[1]

Marturiile de nunta

Sunt mici cadouri pe care mirii le ofera invitatilor la nunta la restaurant. De obicei marturiile se pun pe masa, insa exista si cupluri care prefera sa le inmaneze personal celor prezenti.

Noi va oferim o gama variata de marturii pentru nunti, majoritatea lucrate manual: bomboniere, figurine din cristal, marturii bazate pe elemente naturale, etc.
Toate modelele expuse pot fi personalizate cu numele mirilor si data nuntii. mai mult despre[2]

  6 superstitii despre ziua nuntii


...pe care mai bine sa nu le crezi. Tocmai de aceea ti enumar aici, pentru ca sunt mituri destul de comune si mai mult ca sigur te vei intalni cu ele. Fie dai peste ele pe internet, fie vreo cunostinta vrea sa se asigure ca „esti la curent", fie matusile sau soacra ti le repeta cu sfintenie... Ar putea sa devina enervant... dar mai bine te amuzi de faptul ca aceleasi mituri vin in diverse versiuni, care uneori chiar se bat cap in cap.

1. De exemplu, sa nu te vada mirele imbracata in rochia de mireasa, inainte de a ajunge la altar. Daca se intampla, va poarta ghinion. O varianta mai permisiva, am inteles ca de prin Ardeal (?), este ca de daca te vede numai din spate sau numai in oglinda, atunci nu este la fel de mare ghinionul. Inseamna doar ca vor merge lucrurile ceva mai dificil pentru voi in prima parte a casniciei.

Si ce am mai auzit: ca daca s-a intamplat si te-a zarit, sa faci bine sa te imbraci cu rochia pe dos (tocmai pentru ca este atat de dificil!, se pare ca prin asta, ai purta acum greutatile pe care le anunta neatentia de a i te arata mireasa inainte de soroc). Sau... cica sa inlocuiesti rochia ar fi cel mai sigur. Dar probabil e mai simplu sa nu dai crezare superstitiei, decat sa schimbi rochia de mireasa cu 2 zile inainte de nunta...

2. Tot despre rochia de mireasa: nu ti-o pregati singura. Bine, astazi nu prea se mai intampla. Poate ca in zonele rurale inca impregnate de traditie... asa ca poate de acolo vine. Daca iti insailezi sau daca iti cosi cat de putin, cu manuta ta, rochia de mireasa, asta e de rau.

Pentru fiecare ac pe care il impungi in material, o lacrima vei varsa in casnicie. Asa ca nici ace de siguranta sa nu iti pui in rochie... singura. Daca trena sau corsetul are nevoie de ajustari spontane in ziua nuntii, este mai sigur sa ai o vigilenta domnisoara de onoare prin preajma.

In caz de urgenta, merge si mama soacra. Dar nu mama ta - asta sustine una din variante. Nici mireasa, nici mama ei.

3. Siragul de perle. Daca te gandesti sa le porti la nunta, atunci trebuie sa cunosti inainte sfaturile din stramosi: fiecare perla din sirag aduce miresei o lacrima in casnicie. Daca nu te-ai gandit pana acum sa le porti, mai gandeste-te: alte guri spun ca fiecare perla din sirag indeparteaza o lacrima din anii care vor urma in doi... (e, acum sa te vad).


4. Si mai am una asa: cea cu verighetele. Daca scapi o verigheta in timpul ceremoniei, asta aduce ghinion. ... Dar „dezlegarea" ei o stii? Se pare ca daca unul din voi scapa o verigheta, musai sa o ridice celalalt, ceea ce inseamna ca va veti fi mereu alaturi. Iar la asa o dovada de solidaritate, ghinionul se sparge imediat. (Deci daca patesti asa ceva, da-i un branci mirelui - si neaparat fii atenta sa nu se repeada cavalerul de onoare inaintea lui!...)

Sau poti sa le arunci intentionat! Asta pentru ca alternativa superstitiei cu verighetele spune ca daca le scapi, e de bine. Cam ca atunci cand scapi o farfurie si se sparge. Se sparge ghinionul si alunga potentialele duhuri rele, care dau roata bisericii si va asteapta de la prag incolo, pentru ca nu indraznesc sa intre. Asa ca scapa-le, dar fa-o discret.

5. Acum, sigur stii ce se spune, ca daca in calea ta vezi o mireasa ori o nunta, sa iti pui o dorinta. La fel, si pentru mireasa e de bine sa vada ceva sau pe cineva anume in calea ei catre biserica. Daca intalneste un porumbel, un paianjan sau o pisica neagra, aceasta ii aduce noroc (in sfarsit, s-a intors roata si pentru saraca pisica neagra). La fel, daca intalneste un politist, un doctor sau un preot - pe drumul spre biserica, nu preotul din biserica pe care il intalneste oricum. De hornar nu zice nimic. Dar poate pentru ca nu prea mai putem sa recunoastem un hornar cand il inatlnim.


6. Iar asta care urmeaza e doar intre noi, fetele. Sa nu lasi mirele sa citeasca ce vorbim acum, la fel cum nu-l lasi sa te vada in rochia de mireasa. Fii atenta: imediat cum se termina ceremonia si iesiti de la biserica, sa dai fuga sa cumperi ceva pentru viitorul vostru camin. O sa fie cam greu sa te indepartezi de alaiul propriei tale nunti, ce-i drept... asa ca poti face o smecherie: vorbeste cu domnisoara de onoare dinainte sa aiba cumparat un ceva, oricat de mic, util caminului. Un kit de cusut, o sapuniera, un ac de siguranta sau ce crezi tu. Iar dupa nunta, tu il cumperi de la ea, sau pur si simplu ii dai banii.

Bun, dar de ce faci asta? Pentru ca unele guri spun asa: cel care cumpara primul, dupa nunta, ceva pentru caminul vostru, este si cel care va fi „cocosul" in casa. Si nu ca n-ai avea incredere in el si in abilitatile lui de conducator intelept - macar acum cat sunteti proaspat insuratei - dar nu strica niciodata sa tii si tu haturile... asa-i? mai mult[3]

5 indicii ca iubitul tau te va cere de sotie


Fie astepti asta si te bucura sa observi, in sfarsit, ca are si el ganduri serioase. Fie nu te-ai gandit prea mult la nunta voastra, asa ca te surprinde sa constati ca ceva cam grav se petrece cu el... In oricare din cazuri, haide sa ne asiguram, fetelor, ca stiti sa cititi indiciile clasice atunci cand iubitul vostru ar cam vrea sa isi puna pirostiile. 
1. A devenit... casnic
Mda. Si nu era. Acum gateste, se intoarce adesea in cuibuletul vostru, ajunge acasa direct de la serviciu si chiar inaintea ta. Face patul sau sta mai mult decat inainte in el, in loc sa iasa la fotbal cu echipa.

Faceti shopping impreuna... in hipermarket si in Ikea. Salariul si-l organizeaza astfel incat, deja de la luna la luna, o parte este destinata unui fier de calcat, unui cuptor cu microunde, repararii instalatiei din baie sau inchiderii balconului. Mai aveti voi bunuri si planuri comune, dar parca intrece orice limita a... unui tip. Este neserios de serios si de casnic! Parca ar fi... un sot! (Ar vrea el!)

2. Este responsabil si de incredere
Mai mult decat te astepti sau ai pretentia de la el. Deci: nu l-ai constrans, nu l-ai rugat, nu l-ai amenintat si nu l-ai privat de prezenta ta sau de alte lucruri. Cu toate astea, daca ii spui ca ai nevoie sa se ocupe de termopanele din dormitor saptamana asta, ca deja de anul trecut sunt stricate si iarasi se apropie sezonul ploios... se ocupa. Azi afli ca a dat doua telefoane, maine te anunta ca dupa munca vine baiatul de la firma si pana in week-end aveti termopane noi.

Mai faci o incercare. Il rogi sa va intalniti dupa munca in partea cealalta a orasului sa rezolvati ceva, desi stii ca ii va fi greu sa ajunga acolo in timp util. Il rogi sa o ia pe mama ta de la gara si sa o si duca la stomatolog a doua zi, in pauza lui de masa, pentru ca tu nu ai cum. Ii amintesti ca trebuie innoita asigurarea. Si altele de acest gen... Din toate descoperi ca in proportie de 90% le-a facut bine, eficient, la timp si fara sa fie nevoie sa ii amintesti de 4 ori sau sa preiei tu initiativa.

Ori, asta e foarte bine si te face sa te simti mandra si uimita... si sa iti pui intrebari. Oare de ce iubitul meu devine, de la sine, mai responsabil decat il stiu?

3. Ii place sa iasa...in familie
Mergeti la mare cu niste prieteni care au copii si constati ca are rabdarea de a supraveghea copiii toata dupa-amiaza, chiar daca asta inseamna ca nu mai face scufundari in acea zi!

Ii povestesti despre bunica ta, de care ti s-a facut putin dor... apoi iti amintesti sa schimbi subiectul, ca sa nu il plictisesti. Dar el vrea sa vada si pozele si aduce singur albumul de familie de unde stie ca il tii, sau iti povesteste si el despre propriul arbore genealogic... desi il pasioneaza mult mai mult gadget-urile, fotbalul sau muzica.
Iti propune un week-end acasa la tine, apoi un week-end acasa la el, apoi un week-end cu ai lui acasa la tine... sau tot felul de combinatii, mai indraznete sau mai discrete. Este clar, cauta sa va puna familiile tot mai mult in contact si sa ii obisnuiasca unii cu altii. De ce ar face asta?!...

4. Aduce banii in casa, nu ii da in afara ei
Iti propune sa va deschideti un cont de economii comun. Iti sugereaza sa va schimbati masina, care este fie a lui, fie a ta, cu bani din economiile comune. Se gandeste sa va luati ceva in rate. Il vezi facand calcule si constati ca isi planifica salariul astfel incat sa acopere cheltuielile apartamantului in care locuiti impreuna, ceva imbunatatiri, 2 vacante in doi si un monitor nou cadou pentru ziua fratelui tau mai mic. Chiar daca a trebuit sa taie distractii de-ale lui: o lanseta in minus, nu mai iese cu prietenii la bere saptamanal, amana schimbarea telefonului pentru pentru lunile din vara cand mai scade intretinerea... Nu i-ai cerut tu asta, hmm...

5. Are atentie la detalii... din aur

Iar asta iti pune capac, pentru ca este cel mai romantic si cel mai evident (oricat ar incerca el sa procedeze discret). Iti va cumpara inel. Esti aproape sigura, pentru ca tot nimeriti impreuna pe la standuri cu bijuterii, unde incetineste pasul si este atent la comentariile tale.

Iti admira inelele, de parca nu le-ar sti deja de 3 ani, pandind reactia si observatiile tale... Daca iti tragi de limba cea mai putin discreta buna prietena, s-ar putea sa si obtii confirmarea ca iubitul tau face cercetari pentru cel mai pe gustul tau inel de nunta...

Ei, acum iti este indeajuns de clar?! Iubitul tau se imblanzeste, devine mai casnic si mai responsabil, propune mese in familie, face sacrificii din proprie initiativa si planifica pe termen lung pentru amandoi, ca si cand asta - si nu iesirile la biliard cu baietii - ar fi cel mai normal lucru... Toate astea incununate de acel inel. Pentru ca si-a dat seama ce vrea: vrea sa te ceara de sotie. mai multe detalii[4]

Top 5 greseli de evitat in alegerea culorilor nuntii


Ai inceput sa iti planifici nunta si ai o lista cu foarte multe lucruri si multe alegeri de facut care deja te inspaimanta. Una dintre cele mai importante alegeri pe care trebuie sa le faci este alegerea culorilor nuntii. Daca deja te-ai documentat in aceasta privinta si ai aflat ce se poarta si ce nu se poarta, daca te-ai hotarat deja care sunt culorile preferate si care sunt cele pe care le detesti, afla si care sunt greselile pe care le-ai putea face atunci cand alegi culorile nuntii si fa tot posibilul sa le eviti.

Articole asemanatoare
»Fii o mireasa Hot Red!
»Lacul de unghii si mainile tale in sezonul de vara
»Culorile buchetului de mireasa
Alegerea culorilor nuntii este prima alegere pe care va trebui sa o faci dupa ce ai ales tema nuntii tale. De alegerea culorilor depind toate celelalte elemente ale nuntii: decoratiuni, aranjamente florale, marturii, cocarde, tortul si chiar rochiile domnisoarelor de onoare. Chiar daca ti-ai facut o idee despre ce culori ai vrea, citeste si randurile care urmeaza pentru a te putea feri de cele mai comune greseli facute in alegerea culorilor nuntii.


Greseala numarul 1: Prea multe culori

Designerii spun ca, atunci cand iti alegi culorile nuntii, cheia este simplitatea. Alege maxim trei sau patru culori pentru a evita ca decoratiunile si aranjamentele florale sa para dezordonate. Daca preferi un look nepretentios poti opta pentru variatii pe o tema, adica poti folosi mai multe nuante ale aceleiasi culori. Aceasta alegere reprezinta una dintre tehnicile folosite de catre designeri atunci cand doresc sa confere profunzime unui decor. In cazul in care iti doresti un decor cu un look memorabil, frapant, alege varianta monocromatica. Poti folosi nuante indraznete, cum ar fi violet puternic sau un alb cremos. Oricare ar fi alegerea ta, aminteste-ti sa tii cont de faptul ca in ceea ce priveste decoratiunile nuntii, primul impact si cel mai puternic este oferit de culoarea predominanta.


Greseala numarul 2: Alegerea culorilor "in trend"
Atunci cand alegi culorile nuntii, se poate sa ti se para foarte usor si sigur sa te inspiri din reviste sau emisiuni de profil. Ai putea crede chiar ca, daca folosesti cele mai noi si in voga combinatii de culori, totul va fi foarte frumos. Gandeste-te insa la urmatorul lucru: paleta de culori pe care o alegi pentru decoratiunile si accesoriile pentru nunta ar trebui sa fie aceea care nu te va deranja sa o vezi o viata intreaga.

Da, este adevarat, nunta dureaza o singura zi, nu o viata, dar ia in considerare faptul ca vei inrama fotografii si vei umple albume de fotografii pe care le vei privi o viata intreaga. Iar fundalul respectivelor fotografii va fi alcatuit din culorile nuntii tale.

Designerii spun ca, atunci cand alegem culorile nuntii ar trebui sa privim atent in jurul nostru si sa luam aminte la culorile si imprimeurile care ne inconjoara zi de zi. Asa ca, priveste in jurul tau! Intreaba-te care culori te fac sa te simti bine? Care te binedispun si care iti repugna? Ce culoare are rochia ta preferata sau chiar zugraveala din camera ta favorita?


Greseala numarul 3: Alegerea unei combinatii suprasaturate

Una dintre cele mai mari capcane in care poti sa cazi atunci cand faci alegerea culorilor nuntii este desconsiderarea nevoii ochilor pentru odihna si calm. Din nou, cheia armonizarii este echilibrul. De exemplu, daca pur si simplu iubesti culoarea oranj aprins si vrei sa o alegi pentru nunta, este obligatoriu sa alegi o culoare secundara mai putin vibranta, mai linistitoare, mai calma, cum ar fi bleu pal sau kaki. Contrastul care va rezulta din combinarea acestor doua culori (fie ca este vorba de oranj cu bleu sau oranj cu kaki) ii va permite culorii tale preferate (in acest exemplu oranj aprins) sa fie in centrul atentiei, fara a obosi.

In cazul in care contrastele indraznete nu sunt pe placul tau, poti sa "inmoi" culoarea dominanta cu o culoare mai blanda pe care sa o folosesti pentru accente. Designerii recomanda alegerea unor nuante de mijloc, cum ar fi verde-argintiu (sage) in combinatie cu alb si negru sau bleu pal in combinatie cu bleumarin si culoarea untului. A treia culoare va imblanzi rigiditatea combinatiei si va adauga un plus de interes vizual decoratiunilor. Daca esti ingrijorata ca vei obtine un look prea bland, poti sa energizezi combinatia de culori adaugand detalii in culori metalice complementare, cum ar fi aramiu sau bronz sau in culori foarte indraznete, cum ar fi rosu-aprins.

Greseala numarul 4: Alegerea unor culori previzibile
Anumite combinatii de culori poarta in ele anumite conotatii. Gandeste-te numai la urmatoarele: verde cu rosu, alb si rosu sau rosu, galben si albastru. Nu lasa combinatia culorilor nuntii tale sa le aminteasca invitatilor de altceva decat de nunta ta, folosind alte nuante, chiar daca pastrezi culorile de baza.

Trucul este sa folosesti nuante la moda. De exemplu, nimeni nu se va mai gandi la Craciun daca vei combina verdele cu roz somon. Sau poti sa mai adaugi o culoare combinatiei, dar mare grija sa nu aglomerezi vizual paleta de culori.

Greseala numarul 5: Ignorarea texturilor
In loc sa te bazezi exclusiv pe combinatiile de culori si nuante, poti imbogati decoratiunile si chiar paleta de culori, folosind materiale cu texturi diferite pentru a da unei incaperi spatiu si joc de lumini.

Amestecarea materialelor cu texturi diferite, chiar daca sunt in aceeasi culoare si chiar nuanta, va aduce un plus de dramatism si extravaganta nuntii tale.

Combinarea texturilor are un efect mai puternic chiar decat combinarea culorilor. Poti folosi acest truc in ceea ce priveste rochiile domnisoarelor de onoare, imbracamintea meselor si scaunelor, chiar si in privinta florilor - diversificarea imprimeurilor si texturilor poate juca un rol foarte important in evolutia paletei coloristice a nuntii tale. mai mult despre[5]

 7 moduri inedite de a-ti personaliza nunta


Articole asemanatoare
»Fii o domnisoara de onoare nonconformista!
»Ce purtam in aceasta toamna?
»Noua colectie Dior a ridicat moda la rang de arta
Daca esti in cautarea unor idei cat mai interesante pentru ziua nuntii, atunci ar trebui sa renunti din start la planurile prea complicate si sa mergi pe varianta personalizarii. Ce inseamna mai exact acest lucru? Inseamna sa-ti pui amprenta asupra detaliilor. Pentru ca ... da, detaliile fac diferenta!

Iata, mai jos, 7 moduri inedite in care iti poti personaliza nunta, pentru a le oferi invitatilor tai o experienta unica:

1. Invitatiile - Invitatiile ar trebui sa reflecte personalitatile voastre. Renuntati la invitatiile clasice si alegeti o varianta amuzanta, tinereasca ... sau, daca vreunul dintre voi are cunostinte de grafica, le puteti face chiar si singuri. Cu putina planificare veti vedea ca totul este mai usor decat s-ar parea.


2. Locatia - De ce sa alegeti un restaurant ca oricare altul, cand va puteti organiza nunta undeva pe o terasa, intr-o seara de vara? Sau poate intr-un restaurant cu specific medieval? Ori chiar intr-un local pe malul marii? Ganditi-va bine la toate aceste aspecte, pentru ca numai asa veti reusi sa aveti parte de o seara de neuitat si sa ii impresionati placut si pe invitatii vostri.


3. Gravati-va verighetele - Fie ca alegeti sa gravati data nuntii, numele celuilalt ori un simplu "Te iubesc", semnificatia acestui act are o "aroma" aparte. Chiar daca verigheta iti va aminti intotdeauna de jumatatea ta, nu uita ca uneori un cuvant face cat o mie de vorbe ...


4. Imprumuta un obicei strain - Exista o multime de obiceiuri legate de nunta, unele dintre ele foarte interesante si foarte artistice (cu flori, porumbei, lumanari etc). Citeste despre traditiile nuntii in diferite colturi ale lumii si daca vreunul ti se pare interesant aplica-l si la nunta ta. Poate da evenimentului o nota speciala.


5. Alege o tema a nuntii - Alegerea unei teme poate fi dificila in prima instanta, dar ganditi-va la locurile si la momentele in care v-ati simtit cel mai bine impreuna si sigur va va veni o idee. In plus, odata ce ati ales tema, puteti numi chiar fiecare masa in mod diferit. Si acest lucru va aduce un plus de farmec.


6. Marturiile - Alege niste marturii care sa va descrie pe voi, exact asa cum sunteti. Variantele sunt multe - de la bomboane, mici cutiute cu petale de flori, diverse obiecte decorative, pana la poezii ori un cd cu poze ori clipuri video.


7. Tortul - Renuntati la ideea tortului maaaare si foarte, foarte atragator din punct de vedere vizual. Toata lumea vrea asta, dar foarte putini reusesc sa aiba un astfel de tort. Ce-ar fi mai degraba sa alegeti un tort in care aromele voastre preferate sa se regaseasca intr-o combinatie unica, iar la exterior niste figurine speciale sa va reprezinte amuzant? mai mult[6]

Unelte personale