Nunta in italia
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Nunta in italia
Traditii de nunta din Italia
Traditiile in Italia sunt pline de culoare si frumusete, iar nunta nu face nici pe departe exceptie. Obiceiurile sunt menite a asigura un mariaj indelungat si fericit. De fapt, foarte multe din traditiile de nunta din intreaga lume isi au radacinile in cultura italiana.
Inelele de logodna cu diamante se intalnesc inca din epoca medievala in Italia. Se spune ca diamantele au fost creeate de “flacarile dragostei”.
In folclorul italian se spune ca mirele ce va purta o mica bucata de fier intr-unul din buzunarele costumului va tine departe “deochiul” de-a lungul intregiii ceremonii de nunta.
Valul miresei este de asemenea o traditie inceputa in Italia. Voalul de nunta este simbolul virginitatii, iar acoperirea fetei de catre un val e o recunoastere a faptului ca nu a mai “cunoscut” un alt barbat inainte.
Vechile traditii de nunta ale bisericii sustin ca cea mai norocoasa zi pentru casatorie este Duminica. Una peste alta, casatoria in timpul postului a fost mult timp interzisa ca si nuntile din Mai sau August ce erau de asemenea aducatoare de ghinion pentru mire si mireasa.
Ceremonia propriuzisa de nunta ( sposalizio) are loc dimineat, dandu-le posibilitatea miresei si mirelui sa aiba cateva momente de liniste impreuna, in timp ce familia si prietenii vor avea grija de festivitatile din timpul receptiei
In micile sate italiene mai exista inca obiceiul ca mireasa si mirele sa mearga impreuna in piata centrala a satului dupa ceremonia de dimineata. In piata, familia si prietenii acestora vor amenaja o capra de lemn, un butuc si cu ajutorul unui fierastrau dublu mirii vor trebui sa munceasca in echipa pentru a taia butucul in doua, reprezentand comuniunea celor doi pentru un mariaj de succes.
In unele regiuni, mirele si mireasa vor sparge un vas sau un pahar mai mare impreuna, iar numarul de cioburi in care se va sparge paharul va simboliza numarul de ani pe care ii vor petrece impreuna.
O traditie ceva mai moderna este cea in care dupa ceremonie, mirele si mireasa elibereaza doi porumbei, simbol al dragostei si fericirii.
Obiceiul ca migdale confiate sa fie oferite la receptia nuntii vine de asemenea din Italia. Dulcele si amarul vietii sunt reprezentate de acestea, juramintele din timpul ceremoniei ” la bine si la rau” fiind simbolizate de acest obicei. La noi se practica oferirea acestora drept marturii, invelite de obicei in pungulite brodate cu numele mirilor.
In mod normal receptia incepe in cursul dupamiezii si se intinde pana a doua zi dimineata.
La capitolul bauturi predomina lichiorurile dulci pentru doamne si bauturile tari pentru domni, servite ca aperitiv inainte de deschiderea receptiei. Un toast comun la nunta este “Per cent’anni” insemnand ” pentru 100 de ani”.
Festinul incepe cu “antipasto“, un fel de macare ce include carne, masline, usturoi prajit, ciuperci, ardei, ansoa, branza provolone sau mozzarella, peperone(ardei mici si verzi), la care se adauga ulei de masline. Este continuat mai apoi cu o cina de la care e putin probabil ca cineva sa plece nemancat, tinand cont de cate feluri de mancare se servesc.
Traditia include si un fel de mancare numit wanda ( biscuiti rasuciti pudrati cu zahar) si bomboane de nunta italiene. Dupa masa, este servit tortul de nunta cu espresso si alte tipuri de cafele.
Tarantella, un fel de hora traditionala italiana este parte integranta a receptiei la care ia parte toata lumea prezenta.
La Borsa este o mica gentuta purtata de mireasa in care toti cei prezenti vor depune plicuri cu bani. In mod normal banii revin familiei miresei care va folosi suma stransa pentru a acoperii cheltuielile organizarii receptiei de nunta.
Uneori, cravata mirelui este taiata bucati si apoi vanduta la licitati celor prezenti. Banii sunt folositi de catre mire si mireasa pentru a pleca in luna de miere. In loc de vopsea si stegulete, masina mirilor este decorata cu flori proaspete ce simbolizeaza o noua si fericita viata impreuna. citeste mai mult[1]