Nunta in China
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Cuprins |
Traditii de nunta in China
Chinezii sunt un popor foarte vechi, iar tara lor este impartita in cateva regiuni. Fiecare regiune are la baza traditiile ei, felurile ei de mancare si implicit datini de nunta diferite. Cateva din ele sunt totusi comune.
Rosu este culoare unei nunti traditionale chinezesti. Simbolizeaza dragoste, bucurie si prosperitate. Rochia de mireasa, invitatiile, cutiile de dar, plicurile de bani… totul apartine acestei culori vii. Chiar si casele celor 2 miri sunt decaorate in rosu in ziua nuntii.
Inainte de ziua nuntii
Mireasa va petrece putin timp cu cei mai apropiati prieteni ai ei si isi va cinstii mortii fie ei prieteni sau rude. Cu putin timp inainte de nunta, parintii baiatului vor aduce intr-un cos rosu cadouri parintilor fetei. Unul din cadourile traditionale va fi “uang susu” sau “bani de lapte” . Un alt cosulet rosu va contine haine si accesorii pentru mireasa, astfel incat in ziua nuntii aceasta va purta doar lucruri apartinand casei baiatului. Cu 3 zile inaintea nuntii, cateva din lucrurile acestea ce vor fi considerate nefolositoare vor fi returnate, fiind infasurate tot in culoarea rosie.
Ziua nuntii
Alegerea zilei in care se va desfasura ceremonia este extrem de importanta, unul din factorii ce vor avea o mare importanta fiind semnele zodiacale. Interesanta este si ora la care cei doi se vor casatorii propriuzis, a doua jumatate dintr-o ora fiind preferata in locul primei jumatati. In acest fel, cuplul va avea un inceput de relatie ascendent, ca si limbile unui ceasornic, ce vor urca in loc sa coboare.
In dimineata din ziua nuntii, mirele va fi ajutat sa se imbrace de parintii lui. In drum spre biserica se va oprii la casa viitoarei sale sotii. De aici ei vor pleca impreuna. El va aduce cadouri in bani si obiecte viitorilor socrii, impachetate in aceeasi culoare traditionala, rosu. In unele familii, viitorii miri vor servii parintii ambelor familii cu cate o ceasca de ceai. In acelasi timp le vor cere, ingenuncheati, binecuvantarea acestora.Apoi vor pleca spre ceremonie impreuna.
Receptia de nunta chinezeasca
La ceremonia propriuzisa de nunta vor participa doar cele mai apropiate rude. Doar dupa ceremonie si inainte de receptia de nunta, mireasa isi va servii cu ceai vitorii socrii. Mai apoi, cuplul va merge la un studio fotografic pentru portretele din ziua nuntii.
Receptia are cateva caracteristici interesante. Una dintre acestea este ca tota lumea va sta doar in picioare. Un salut de bun venit va fi dat de catre un Maestru de Ceremonii special angajat pentru aceasta ocazie. Traditionalul tort de nunta va fii imens cu foarte multe etaje. Etajele tortului simbolizeaza o scara pe care cei doi tineri casatoriti vor trebuii sa o urce spre succes, asa ca tortul va fi taiat de jos in sus. Aceste va fi de altfel singurul moment oficial al nuntii. Insurateii se vor hranii unul pe celalalt cu cate o felie de tort, cu bratele incrucisate unul dupa celalalt, incercand din rasputeri sa nu distruga elaboratul machiaj al miresei. Cate o felie va fi servita mai apoi parintilor si mai apoi bunicilor. Urmeaza un toast, iar invitatii vor felicita atat pe cei doi proaspat casatoriti cat si pe parintii lor. Musica va fi de ambient si variaza de la o simpla orga electronica, pana la o orchestra, va accompania urarile de bine ale invitatilor. Este foarte important ca oaspetii sa stranga mana mirilor inainte de a parasii nunta.
La o nunta cu o durata mai indelungata, se va permite oaspetilor sa se aseze pentru a servi masa compusa din 9-10 feluri de mancare.
Miresele chineze vor schimba garderoba de cel putin 3 ori in timpul receptiei.
citeste mai mult[1]
Una dintre traditiile cele mai respectate si cunoscute la nivelul intregii Chine este folosirea culorii rosu in ziua nuntii ca simbol al dragostei, al bucuriei si al prosperitatii. In majoritatea cazurilor, miresele opteaza pentru o rochie rosie care sa se asorteze perfect si sa fie in acelasi ton cu invitatiile si marturiile. De asemenea, in ziua nuntii, o mireasa care respecta intocmai traditia, nu va purta doar o singura rochie, ci trei, pe care le va schimba pe parcursul zilei. Casele celor doi protagonisti ai acestei zilei vor fi si ele impodobite cu diverse decoratiuni de culoare rosie. Chiar si cadourile pe care socrii si le schimba intre ei sunt oferite fie in cosuri rosii, fie sunt impachetate in hartie rosie.
Inedit este faptul ca in seara de dinaintea nuntii, viitoarea mireasa se retrage intr-un loc izolat impreuna cu prietenele ei pentru a plange despartirea de familie si prieteni. Oare asta inseamna la ei petrecerea burlacitelor??? Ciudat, dar se pare ca da...
Chinezii prefera, de regula, o nunta mica, restransa, la care participa doar membrii familiei si prietenii apropiati. mai mult despre[2]