Nunta in Africa - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Nunta in Africa

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Nunta in Africa

Traditii de nunta in Africa

Africa este considerata a fi leaganul civilizatiei moderne, insa dincolo de teoriile antropologice, "continentul negru" gazduieste o mare diversitate de religii si culturi, reflectata in bogatele si in acelasi timp, diferitele traditii de nunta. In ciuda acestui fapt, importanta familiei reprezinta o trasatura comuna care face ca aceste diferente sa nu fie chiar atat de categorice pana la urma. O nunta africana, indiferent de religia care adaposteste juramintele, simbolizeaza in primul rand unirea a doua persoane si in acelasi timp unirea familiilor sau chiar a triburilor din care provin viitori soti. Conceptul de familie descrie una dintre ideile unificatoare prin care se remarca continentul african. Exista peste 1 000 de nuclee culturale in Africa si fiecare cultura, fiecare trib isi are propriile traditii de nunta, multe dintre ele avandu-si radacinile cu sute sau chiar mii de ani in urma. Toata aceasta diversitate sta sub semnul distinctiei religioase, caci "continentul negru" adaposteste laolalta crestini, hindusi, musulmani sau evrei.

In multe parti ale Africii fetele sunt pregatite de mici pentru a deveni sotii, iar aceasta indeletnicire este luata cat se poate de in serios, atata vreme divorturile sunt o raritate in aceasta parte a lumii. Printre primele tehnici in care sunt initiate tinerele femei este cea a limbajului cifrat, cu ajutorul caruia femeile maritate pot discuta intre ele, fara ca sotii lor sa aiba habar despre ce vorbesc. Importanta vietii de familie este atat de importanta in cadrul societatilor mai mici, incat in multe cazuri fetitele sunt logodite chiar inainte sa se nasca. De regula, nuntile africane dureaza cateva zile, insa durata petrecerii este conditionata de zona geografica si de cultura in cadrul careia se desfasoara.

In Sudan si in zonele adiacente se practica obiceiul ca barbatul sa plateasca familiei miresei o dauna, sub forma de vite sau oi, care trebuie sa compenseze pierderea unei forte de munca in cadrul familei. De multe ori, barbatul care isi recompenseaza socrii pentru pierdere, ajunge in imposibilitatea de a-si sustine proaspat intemeiata familie. O varianta a terapiei de cuplu moderne care se poarta in cadrul societatilor avansate a fost dezvoltata pe continentul african si are avantajul ca este mai putin costisitoare, fiind in acelasi timp mai …personala. Si asta deoarece problemele de cuplu sunt discutate si rezolvate cu ambele familii ale sotilor si cateodata cu intreg satul. Astfel, toata lumea se simte utila pentru ca participa la salvarea unei casatorii.

Ca si in alte tari musulmane, o nunta traditionala marocana dureaza de la patru pana la sapte zile. In ziua nuntii, mireasa trebuie sa treaca printr-un ceremonial de purificare care implica baia cu lapte inaintea ritualului pictarii cu henna, denumit beberiska, care se executa pe maini si pe picioare. Dupa ce juramintele au fost rostite si inainte ca mireasa sa devina stapana noului camin, ea trebuie sa inconjoare casa de trei ori.

In Africa de Sud, cele 12 simboluri ale vietii au fost inglobate si in ceremonialul de nunta. Acestea sunt: vinul, faina, piperul, sarea, ierburile aromate, oala, lingura, matura, mierea, lancea, scutul si o copie a bibliei sau a coranului. Fiecare dintre ele reprezinta un aspect diferit al dragostei si al puterii care uneste cele doua familii. Pentru a marca inceputul unei noi vieti impreuna, familiile celor doi proaspat casatoriti aduc din caminele lor foc, pe care il aprind in noua casa.

Africa este un continent imens cuprinzand o multime de tari si civilizatii stravechi, printre cele mai vechi de pe pamant. Este leaganul unei largi diversitati de culturi si religii iar aceasta paleta este reflectata si in obiceiurile de nunta.
Daca ar fi sa cautam un cuvant semnificativ pentru Africa , in traditiile de nunta, acesta ar fi in mod sigur termenul de casatorie. Nunta la africani are semnificatii mai profunde decat la oricine. Unirea a doua persoane in a intemeia un nou camin, unirea a doua familii sau chiar a doua triburi are aceeasi semnificatie: ia nastere o noua familie. Conceptul de familie sta la baza ideii de unificare pe intregul continent african.

Continentul african este leaganul a peste o mie de culturi si fiecare unitate culturala, fiecare trib isi are propriile traditii si obiceiuri de nunta, multe dintre ele vechi de sute si chiar mii de ani.
Totodata intalnim aici o multime de religii, unele dintre ele autohtone iar altele importate din Europa si Asia .
In multe parti ale Africii, inca de tinere, fetele sunt initiate in tainele casniciei, sunt invatate despre atributiile ce le revin si mai mult, invata un cod de comunicare intre femei, stiut numai de ele, fapt ce le permite o mai usoara comunicare intre ele, fara ca sotii lor sa inteleaga ceva.
Durata nuntii variaza de la o zona la alta ajungandu-se la cateva zile bune. Adeseori se fac nunti colective in cadrul carora mai multe perechi isi unesc destinele, in acelasi timp.
In Sudan si in alte zone, de-alungul Nilului, barbatul trebuie sa-si cumpere sotia platind parintilor acesteia un numar de capete de vaci sau camile. Gestul isi are explicatia in faptul ca prin aceasta se compenseaza mana de lucru lipsa in casa parintilor, odata cu plecarea femeii. Uneori o mireasa poate ajunge la 30-40 capete de vite si adesori datorita situatiei materiale mai slabe, neputand plati pretul cerut de parinti, mirele este nevoit sa renunte la mireasa.
In Somalia un barbat poate avea mai multe sotii, daca situatia materiala i-o permite si nu este deloc iesit din comun daca fata este promisa in casatorie chiar inainte de a se naste.
Stralucire, culori vii, cantece si dansuri sunt elemente vitale pentru fiecare nunta in Africa . Comun, pentru toate nuntile de pe continentul negru, este conceptul de tranzitie de la stadiul de copilarie la cel de adult. In multe zone ale Africii tinerii sunt incurajati sa-si intemeieze un camin inca de la varsta de 13-15 ani, indata ce din punct de vedere fizic pot fi considerati adulti.
Divorturile sunt foarte rare in casniciile din Africa . In general problemele de familie ce apar in cuplu sunt solutionate cu sprijinul parintilor si de multe ori intregul trib sau sat se implica in rezolvarea problemelor dintre cei doi si pun umarul la salvarea casniciei lor.
Casnicia este un element sacru in intreaga lume si acest lucru are valabilitate si in Africa, indiferent de religie, cultura sau zona geografica, in multe zone intemeierea unei noi familii este pusa mai presus de totemele tribale sau legile stricte ale comunitatii. citeste mai mult[1]

Unelte personale