Nasii - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Nasii

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cuprins

Nasii

Alegerea nasilor

Se respecta cu sfintenie "nasul de neam" al mirelui (cel care l-a botezat), deoarece nasul este "parintele spiritual" - mai important decat parintele natural. El nu se schimba deoarece cunoaste toate naravurile spirituale ale neamului. Altfel, el te blesteama si te dusmaneste, blestemul fiind de prost augur. Daca nasul este batran, el desemneaza pe copiii sai. Daca acestia refuza, tinerii isi pot alege ca nasi pe cine doresc.

Calitatile nasilor

Nasii trebuie sa fie cununati la Biserica. Ei trebuie sa constituie o familie respectata, si cu o situatie economica prospera, intrucat ei vor fi sprijinul noii familii. Trebuie sa aiba o conduita umanim recunoscuta ca fiind pozitiva (pe cat posibil fara vicii) si trebuie sa respecte valorile familiei (respectul intre parteneri, grija fata de copii etc.).

Tinuta nasilor

Nasii vor purta costum de sarbatoare, insa, niciodata de aceeasi culoare cu straiele mirilor. In trecut miresele purtau costum popular si camasa rosie, simbolizand focul, care are rol purificator. Nasa putea purta si ea rosu, insa pe un ton mai stins sau in asociere cu alte culori. Astazi, mireasa este imbracata numai in alb, simbolul puritatii, iar nasa poarta rosu, simbolul fecunditatii si al vitalitatii. Mirele si nasul poarta costum - negru sau alb in cazul mirelui, si negru pentru nas, simbolizand sobrietate.

Insemnele nasilor

In trecut, nasul purta o floare in piept, de dimensiuni mai mari ca ale nuntasilor, peste o batista brodata cu beteala. Insemnul trebuia sa contina planta vesnic verde, din buchetul miresei. Daca de floarea mirelui erau atarnati cinci banuti de aur, de floarea nasului puteau fi atarnati trei banuti. Daca mirele purta trei banuti, nasul avea dreptul sa poarte unul singur, iar daca mirele purta un singur banut, nasul nu mai avea dreptul sa poarte nici un banut. In orice caz, atarnatul banutilor de aur la floarea nasului era optional si numarul acestora nu era niciodata egal cu numarul celor cusuti la floarea mirelui. Nasul mai purta un prosop nou, trecut in diagonala peste piept si prins la subtiori.

Floarea nasei era un pic mai mica decat cea a nasului. Astazi, insa, nasa poarta un buchet din flori policrome, niciodata albe, iar nasul poarta o floare (naturala sau artificiala) la butoniera reverului.

Obligatiile nasilor

Nasul are obligatia de a cumpara cele doua lumanari traditionale, voalul si florile (de lamaita) cu beteala din care mireasa isi va face, in seara de dinaintea nuntii, coronita. Uneori, nasul mai cumpara rochia si basmaua pentru mireasa si floarea pentru mire.

El tine oglinda la barbieritul ginerelui. Fiind persoana cea mai respectata, nasul conduce intreaga nunta, el detinand intreaga autoritate atitudinala. Tot nasul ofera cate o mica tratatie tuturor celor care insotesc mirele la "luatul nasilor", apoi conduce mirele spre casa miresei si plateste preotul care va oficia cununia religioasa.

Nasa asista la toate pregatirile. Ea gateste mireasa (o imbraca, o piaptana) si o conduce la Biserica. Duminica noaptea scoate cununa miresei si "o leaga la cap" cu o basma, semn ca a intrat in randul femeilor si a devenit matroana.

In noaptea nuntii, la masa mare, nasii ofera un dar in bani si inzestreaza tanara familie cu obiecte pentru casa. Ei au obligatia de a da masa in momentul cand se descoase floarea mirelui, si apoi alta, luni, dupa nunta.

Daruri pentru nasi

Nasul va primi camasi, iar nasa o rochie (sau metraj), ciorapi, batiste brodate si batic. De asemenea se mai ofera servete din borangic, carpa pentru cap, in jur de 4 - 5 perne si lenjerii. Sambata seara, mirele trimite ploconul: 5 kg de vin, 5 lipii, o gasca, zahar si tuica. Ploconul de dupa nunta era constituit din 7-10 paini, 7-10 gaste si curcani, 10 kg de vin, 3 kg de tuica.

Astazi se ofera altfel de cadouri, precum televizoare, lenjerii, covoare, uneori investindu-se in cadou suma pe care au dat-o nasii la masa. mai mult despre[1]

Unelte personale